Gobova omaka v kruhovi skodelici
Print Friendly, PDF & Email

Poletje se počasi poslavlja in pozdravlja nas jesen. Jeseni pa imamo najraje gobe, na tak ali drugačen način. Gobova omaka v kruhovi skodelici, je lahko sijajna priloga, kot tudi samostojna jed. Ko se topel kruh prepoji, s kremasto gobovo omako, in se okusi čudovito prepletejo, si na jesenski večer ne želimo drugega, kot okusne gobove omake. 🙂

gobova-omaka-v-kruhovi-skodelici-18

Gobova omaka v kruhovi skodelici – pripomočki:

  • štedilnik
  • kuhinjska pečica
  • nož
  • deska za rezanje
  • papir za peko
  • ponev
  • kuhalnica
  • pekač
  • skleda
  • skodelica 2x
  • žlička
  • ribežen
  • žlica
  • kuhinjski čopič

Gobova omaka v kruhovi skodelici – sestavine:

Za 2 osebi/1 skodelico

Kruhove skodelice:

  • 500 g moke
  • 2 dl vode
  • žlička in pol soli
  • 1 dl mlačnega mleka
  • 1 žlička sladkorja
  • 2 žlici olivnega olja
  • pol kocke svežega kvasa (cca. 20 g)
  • 1 jajce za premaz

Gobova omaka (za 1 skodelico):

  • 150 – 200 g gob (jurčki, šampinjoni … )
  • manjši šopek peteršilja
  • 2 stroka česna
  • 2 žlici olivnega olja
  • 100 g smetane za kuhanje
  • tekoča voda 1 – 2 dl
  • sol in poper po okusu
  • 2 – 3 žlice naribanega trdega sira

Gobova omaka v kruhovi skodelici – postopek:

V skodelico zlijemo mleko, v katerega dodamo sladkor in nadrobimo kvas. Premešamo in pustimo, da kvas vzhaja, približno 10 minut.

gobova-omaka-v-kruhovi-skodelici

Med tem, v skledo stresemo moko, v katero damo sol, ter jo premešamo, da se sol prekrije. Tako pozneje preprečimo direkten stik soli in kvasa.

gobova-omaka-v-kruhovi-skodelici-1

Ko je kvas vzhajal, ga zlijemo v moko.

gobova-omaka-v-kruhovi-skodelici-2

Počasi dodamo še vodo, ter vse skupaj zamesimo v testo. vodo dodajajte postopoma, ker niso vse moke enake, da na koncu ne boste dobili tekoče mase, po potrebi dodajte vode manj. Testo bo zelo mehko, nekoliko lepljivo. Premažemo ga z žlico olivnega olja, ter ga pustimo, da vzhaja 30 – 40 minut, oz., da naraste na dvakratno velikost.

gobova-omaka-v-kruhovi-skodelici-3

Med tem, ko testo vzhaja, pripravimo omako. Na deski za rezanje nasekljamo česen in na rezine narežemo gobe.

gobova-omaka-v-kruhovi-skodelici-9

V ponev zlijemo olivno olje, ko se segreje na njem popražimo česen, pazimo, da česen ne porjavi, ker bo tako pustil grenak okus. Ko se česen rahlo prepraži, čezenj stresemo narezane gobe, premešamo in počakamo, da spustijo vodo, ter počakamo da voda izhlapi in se gobe malenkost popečejo.

gobova-omaka-v-kruhovi-skodelici-10

gobova-omaka-v-kruhovi-skodelici-11

V tem primeru, so bili uporabljeni šampinjoni, preverjeno je omaka odlična tudi z jurčki. Omako solimo in popramo po okusu. Nasekljamo, ter dodamo še peteršilj in smetano za kuhanje, ter premešamo.

gobova-omaka-v-kruhovi-skodelici-12

Vse skupaj zalijemo z vodo, ter še enkrat premešamo in pustimo, da se kuha 15 minut. Po potrebi na koncu zalijemo še enkrat, omaka naj ne bo pregosta.

gobova-omaka-v-kruhovi-skodelici-13

Ko je testo vzhajalo, si z žlico olivnega olja, naoljimo roke in ga razdelimo na dva približno enaka dela.

gobova-omaka-v-kruhovi-skodelici-4

Pekač obložimo s papirjem za peko. Iz testa naredimo dve okrogli kepi, ki ju postavimo v pekač, vsaki odvzamemo za dobro žličko testa. Položimo jih na papir za peko. Koščke testa, ki smo jih odvzeli, oblikujemo v kroglici, ki ju postavimo na kepi testa in s prstom pritisnemo v sredino kroglice, da se naredi luknjica in se kroglica sprime s spodnjo kepo.

gobova-omaka-v-kruhovi-skodelici-5

gobova-omaka-v-kruhovi-skodelici-6

Predenj damo skodelice peči, jih premažemo z razžvrkljanim jajcem.

gobova-omaka-v-kruhovi-skodelici-7

Pekač denemo v ogreto pečico in skodelice pečemo 35 minut, pri 170°C. Ko so se skodelice spekle, jih pustimo, da se nekoliko ohladijo.

gobova-omaka-v-kruhovi-skodelici-8

Pečico pustimo prižgano in temperaturo povišamo na 200°C. Z nožem skodelicam odrežemo vrhove, ki naj bodo debeli cca. 3 cm.

gobova-omaka-v-kruhovi-skodelici-14

Iz kruhove skodelice z rokami izdolbemo sredico, lahko si pomagamo z žlico. V skodelici, pustimo vsaj 1,5 cm debelo dno.

gobova-omaka-v-kruhovi-skodelici-15

Omako nadevamo v skodelice, ter čezenj posujemo nariban sir.

gobova-omaka-v-kruhovi-skodelici-17

Napolnjene skodelice postavimo nazaj v pekač, ter jih pri 200°C pečemo še 10 minut, toliko, da se sir nekoliko zapeče. Ena skodelica zadostuje kot priloga za dve osebi, kot samostojna jed, pa je dovolj za dobrega jedca. 😛

Nom nom in dober tek! 😉

-Balubah

Ocena:
Skupaj: 9 Povprečno: 4.9]

Dodaj odgovor