Zelenjavna juha

[Total: 1    Average: 5/5]

Prihajajo mrzli dnevi in z njimi se vedno bolj prileže topla zelenjavna juha. Zelenjavne juhe so sila enostavna reč v kuhinji, vanje damo zelenjavo katero sicer ne vemo kako bi jo porabili. Takšna juhica je zelo nasitna, če pa uporabimo še dodatno zakuho naprimer kruhove cmoke, pa lahko postane kar samostojno kosilo.

zelenjavna-juha3

Zelenjavna juha – pripomočki

  • lonec volumna 3 l
  • pokrovka za lonec
  • lesena kuhalnica
  • nož
  • deska
  • žlica
  • žlička

Zelenjavna juha – sestavine

Za 4 osebe

  • 25 g kokosove masti/ žlica olja oziroma izbrane maščobe
  • 2 čebuli
  • 4 paprike
  • 4 žlice graha
  • sol po okusu
  • poper po okusu
  • 4 paradižniki
  • 4 stroki česna
  • 2 lovorjeva lista
  • 1,5 l vode
  • 1 žlička rdeče paprike v prahu
  • 1/2 žličke suhega majarona
  • 6 zelo majhnih bučk ( takšne, ki imajo še cvetove) ali večja bučka

Zelenjavna juha – postopek

V loncu raztopimo izbrano maščobo in dodamo čebulo narezano na kolobarje in papriko, katero smo predhodno oprali očistili in narezali na manjše kocke.

zelenjavna-juha

Zelenjavo rahlo podušimo na maščobi in dodamo paradižnik narezan na rezine kot bi pripravljali solato.

zelenjavna-juha1

Bučke narežemo na poljubno velike koščke in jih dodamo k preostali zelenjavi v loncu. Vse skupaj dobro premešamo, dodamo papriko v prahu in pokrijemo ter dušimo 15 minut na zmernem ognju, da paradižnik spusti svoj sok. Vsebino lonca neprestano mešamo, da se nam ne sprime na dno posode. Po 15 minutah dušenja solimo in popramo po okusu, dodamo grah ter česen, ki smo ga narezali na poljubno velikost, dobro premešamo in zalijemo z vodo.

zelenjavna-juha2

Vsebino lonca ponovno dobro premešamo in dodamo 2 lovorjeva lista ter kuhamo 40 minut, da se zelenjava popolnoma zmehča.

zelenjavna-juha3

Sama juhe ne zgostim z moko, v koliko želite uporabiti zakuho, predlagam kruhove cmoke, jušne testenine ali navadne makaron.

Tik preden jed postrežemo jo pokusimo in po potrebi dodamo sol in poper, dobro premešamo in dodamo še majaron, ki se zaradi svoje delikatne arome vedno dodaja na koncu kuhanja.

zelenjavna-juha-5

Uspešno ustvarjanje in dober tek vam želim!

Mijaliza

Ljubiteljska, kuharica, ki uživa v vseh kulinaričnih okusih, najbolj pa pri pripravi orientalske hrane.

Dodaj odgovor

Hvala, da nas berete. 🙂

Ste že všečkali našo stran?