Smukavc po moje
Smukavc po moje je resnično okusna in hranljiva tradicionalna vsestranska slovenska jed, ki jo lahko pripravimo kot juho, enolončnico ali prilogo. Pri pripravi smukavca uporabimo sveže liste sezonske zelenjave, zato je okus smukavca odvisen od vrste zelenjave in je v jesenskem času drugačen kot spomladi, toda v vseh letnih časih je sladkobno okusen, brez izrazitega okusa in vonja. Dodan krompir jed zgosti, ocvirki in česen pa mu ojačajo okus. Odlična jed za hladno vreme.
Smukavc po moje – pripomočki
- tehtnica
- palični sekljalnik
- merica za tekočine
Smukavc po moje – sestavine
Za 10 oseb:
- 600 g listov pozne jesenske zelenjave (zelja, ohrovta, repe)
- 1000 g krompirja
- 100 g masti z ocvirki
- 10 g česna
- 1000 – 1500 ml vode
- morska sol po okusu
- poper po želji
Smukavc po moje – postopek priprave
Nabrane različne liste zelja, ohrovta in repe pregledamo, odstranimo porjavele in nagnite liste, nato izrežemo stebla listov, da dobimo samo liste.
Liste dobro operemo in jih narežemo na rezance širine 2 – 3 cm.
Nabrane in narezane liste blanširamo tako, da jih za 2 – 3 minute damo v vrelo vodo, nato jih s penovko poberemo iz lonca na cedilo in jih takoj splaknemo pod hladno vodo, da se zmehčajo, ohranijo zeleno barvo in se odstrani grenkoba, ki se nabere v listih. Vodo od blanširanja shranimo, da lahko z njo uravnavamo gostoto jedi.
Krompir olupimo, ga narežemo na poljubno velike kocke in ga damo kuhati v hladno osoljeno vodo, kuhamo ga 20 – 30 minut, da se krompir zmehča.
Kuhan krompir skupaj z vodo, v kateri se je kuhal pretlačimo, dodamo blanširano zelenjavo, premešamo in po potrebi dosolimo, zmes dušimo 3- 5 minut v pokritem loncu, da se okusi prepojijo.
S paličnim mešalnikom vse sestavine sesekljamo, da dobimo gladko zeleno maso, gostoto pa lahko uravnavamo z vodo, ki smo jo shranili pri blanširanju. V kozici stopimo mast z ocvirki in, ko ocvirki zacvrčijo, jim dodamo na drobno narezan česen.
Ko ocvirki zadišijo po česnu, jih dodamo smukavcu, ga rahlo premešamo in postrežemo, po želji popopramo.
Ne boste verjeli dobremu okusu, če ne poizkusite smukavca, naj vas zelena barva ne moti. Lučka Glaser
Zraven pa lahko ponudite vse vrste kuhanega ali pečenega mesa
- Peka krvavic v pečici.
- V ponvi pečena krvavica.
- Bele klobase s krompirjem v pečici.
- Pečene pečenice.
- Ocvrta piščančja bedra.
- Sesekljani zrezki – polpeti.
- Pečena svinjska vratovina.