Testenine z gobovo omako – brez smetane
Print Friendly, PDF & Email

Kadar je sezona gob, si z največjim veseljem privoščimo božansko dobre in hitro pripravljene testenine z gobovo omako – brez smetane.
Določene malo posebne, aromatične sestavine, zelo rada kuham brez dodatka smetan, saj se mi zdi, da same po sebi s kuhanjem, praženjem, pečenjem, itd. razvijejo odlične, omamne okuse.

Testenine z gobovo omako - brez smetane

Pripomočki za testenine z gobovo omako

  • ni posebnih pripomočkov

Sestavine za testenine z gobovo omako

Za 2 osebi:

  • 300 g gob (poljubnih)
  • 250 g testenin
  • 1 manjša čebula (70 g)
  • 3 stroki česna
  • 70 g parmezana
  • 50 g masla
  • 4 žlice olivnega olja
  • sol
  • poper

Postopek za testenine z gobovo omako – brez smetane

Za naše testenine z gobovo omako brez smetane si najprej pripravimo sestavine na sobno temperaturo. Gobe, jaz sem tokrat imela sveže jurčke, testenine, parmezan, maslo, čebulo in česen.
Če želite intenzivnejši okus jedi, lahko del svežih jurčkov nadomestite s suhimi, namočenimi v vodo.

Testenine z gobovo omako - brez smetane

Čebulo ter česen res na drobno nasekljamo in ju prepražimo na dveh žlicah olja.
Gobe dobro očistimo in jih en del narežemo na poljubno velike kose za v omako. Drugi, manjši del, pa jih narežemo na 1 cm debele rezine in jih popražimo z obeh strani na žlici olja. Ter pustimo na strani do serviranja.

Testenine z gobovo omako - brez smetane

Na praženo čebulo s česnom sedaj stresemo narezane kose gob ter še vse skupaj pražimo nekaj minut, da izhlapi tekočina od gob – in se gobe rahlo zapečejo. Solimo in popramo.
Med tem v posodi z osoljeno vodo skuhamo testenine. Jaz sem danes vzela testenine Strozzapreti, ki imajo takšno obliko, da se vanje ujame dosti omake.
Testenine skuhamo “na zob” (al dente). To pomeni približno 2 minuti manj od navedenega časa na embalaži, saj jih bomo potem za 2 minuti pokuhali še v omaki.

Testenine z gobovo omako - brez smetane

Ko so testenine kuhane jih odcedimo ter stresemo v ponev s praženimi gobami. Pazimo, da prihranimo eno skodelico škrobne vode od testenin!
Sedaj dodamo v jed maslo, polovico skodelice škrobne vode in nariban parmezan ter vse dobro premešamo.
Če se nam zdi premalo omake, postopno dodajamo še nekaj škrobne vode in mešamo nekje 2 minuti. Pazimo, da testenin ne razkuhamo.

Testenine z gobovo omako - brez smetane

Testenine z gobovo omako – brez smetane so tako nared za naše jedce. Ko serviramo jed, ne pozabimo na popečene gobe – katere položimo na vrh jedi. Nato pa še vse skupaj pokapljamo z dobrim olivnim oljem.

Testenine z gobovo omako - brez smetane

Dober tek 🙂

Ocena:
Skupaj: 4 Povprečno: 5]

Dodaj odgovor