Svinjski zrezki v naravni omaki
Mehki svinjski zrezki v naravni omaki so okusno in hitro pripravljeno kosilo. Za pripravo ne potrebujete nobenega posebnega kuharskega znanja niti veliko sestavin. Preprosto in okusno, poskusite!
Pripomočki za pripravo svinjskih zrezkov v naravni omaki:
- deska in nož za rezanje (če vam bo zrezke že narezal mesar potrebujete le desko)
- tolkalo za meso
- ponev oz. nižja posoda s pokrovom
- globok krožnik, pokrovka
- kuhalnica
- jedilna žlica
- merilnik tekočin
- prijemalka
- štedilnik
Sestavine za pripravo svinjskih zrezkov v naravni omaki:
(za 4 osebe)
- 4 svinjski zrezki
- sol in poper po okusu
- šopek svežega, nasekljanega peteršilja (ali 1 jedilna žlica posušenega)
- 1 zelenjavna jušna osnova (najbolje domača)
- 1 zvrhana jedilna žlica bele ostre moke
- 5 dl vode
- 1 kocka kokosove masti (ali maščobe, ki jo sicer uporabljate)
Postopek priprave svinjskih zrezkov v naravni omaki:
Najprej narežemo zrezke (ali za to poprosimo že mesarja), nato zrezke s pomočjo tolkala za meso dobro potolčemo z obeh strani, nato pa svinjske zrezke solimo in popopramo po okusu.
V nižji posodi stopimo kocko kokosove masti in počakamo, da se segreje. Na njej nato na hitro z obeh strani popečemo svinjske zrezke (cca.1-2 minuti na stran). Zrezke obračajte s pomočjo prijemalke. Kajti, če jih boste obračali z vilico, jih boste s tem prebodli in zrezki ne bodo več tako sočni.
Ko so svinjski zrezki popečeni z obeh strani, jih vzamemo iz posode in položimo na krožnik, ter jih pokrijemo (sama popečene zrezke odložim v globok krožnik, ki ga pokrijem s pokrovko).
Maščobi, ki je ostala v posodi dodamo ostro moko in jo prepražimo tako, da postane zlato rjava. Nato dolijemo vodo. Dolijte toliko vode, da bo omaka takšne gostote, kot si želite. Sama dolijem cca. 0,5 l vode (včasih tudi malce več). In vse skupaj dobro premešamo, da se sestavine povežejo in da ne ostanejo grudice.
Dodamo zelenjavno jušno osnovo in svež, nasekljan peteršilj (ali posušenega). Premešamo in pustimo, da nalahno vre 2-3 minute.
Nato svinjske zrezke vrnemo nazaj v naravno omako, ki smo jo ravnokar pripravili.
Svinjske zrezke v naravni omaki kuhamo v pokriti posodi, ob zmernem vrenju toliko časa, da zrezki postanejo mehki. Sama jih kuham nekje 30-45 minut.
V kolikor bi se vam naravna omaka zdela pregosta, ji lahko tudi med samim kuhanjem dolijete še malo vode.
Svinjske zrezke postrežemo poleg poljubne priloge, najbolj pa teknejo skupaj s pire krompirjem ali pa skutinimi svaljki in seveda solato.
Dober tek!