Prebranec s slanino
Print Friendly, PDF & Email

Prebranec s slanino je gost nasitni obrok, ki ga pripravimo za kosilo ali večerjo. Okus in vonj prebranca je zaradi čebule in fižola prijetno slano-sladek in nam spodbudi tek, ko ga zaužijemo, pa tudi žejo. Prebranec lahko ponudimo kot samostojni obrok s kruhom, lahko pa ga postrežemo skupaj z jedmi z žara ali pri postrežbi obrokov iz prekajenega mesa.

Prebranec prihaja iz Balkana, kjer je tradicionalna priloga jedi z žara. Obstaja več receptov za pripravo, toda pri vseh je osnova beli fižol v zrnu.

Pripomočki za prebranca s slanino:

  • lonec za namakanje fižola
  • lonec za kuhanje fižola
  • cedilo
  • posodica za merjenje tekočine
  • posoda za precejeno fižolovo vodo
  • deska za rezanje
  • nož
  • krožnik za narezano papriko
  • skleda za narezano čebulo
  • višji pekač ali 4-litrski lonec, primeren za peko v pečici
  • štedilnik
  • pečica
  • skledice za serviranje

Sestavine za prebranca s slanino:

Za 6 oseb:

  • 1500 g čebule
  • 500 g belega fižola
  • 250 g sveže rdeče paprike
  • 720 ml paradižnika v lastnem soku
  • 100 ml olja
  • 3 listi lovorja
  • 1 žlička soli (upoštevati je treba tudi slanost prekajene slanine)
  • poper, čili, feferoni po okusu
  • 100 g prekajene slanine
  • 1000 ml vode za kuhanje

Postopek za prebranca s slanino:

Fižol preberemo, odstranimo vsa slaba zrna fižola in ga splaknemo pod tekočo vodo. Prebran in očiščen fižol namočimo v vodo. Najbolj enostavno je, da ga namakamo preko noči. Naslednji dan zamenjamo vodo in namočen fižol kuhamo 50 do 60 minut oziroma toliko časa, da je fižol kuhan. Ko je fižol kuhan, ga precedimo in vodo od kuhanega fižola shranimo.

Pripravimo si vse ostale sestavine, ki jih bomo potrebovali za pripravo prebranca s slanino, očistimo papriko in čebulo in ju zrežemo na tanke rezance.

V loncu segrejemo olje in na njem prepražimo čebulo. Ko čebula postekleni, dodamo še na rezance narezano papriko, paradižnik v lastnem soku in liste lovorja.

Vse skupaj dobro premešamo. Če je masa pregosta, ji dodamo 500 ml vode, v kateri se je kuhal fižol, in pustimo vreti na majhnem ognju še 5 minut. Med tem časom na drobno narežemo prekajeno slanino, nato precejeni fižol stresemo v lonec k čebuli in paradižniku, dodamo na drobno narezano prekajeno slanino in začimbe, ne smemo pa pozabiti tudi posoliti.

Ponovno vse sestavine dobro premešamo. Če je masa pregosta, ji dodamo še nekaj fižolove vode in lonec, primeren za peko v pečici, postavimo v pečico, ki smo jo segreli na 200 °C.  Prebranec pečemo približno 60 minut oziroma toliko časa, da se na površini naredi lepo zapečena skorjica. Prebranec postrežemo v skledicah, za dekoracijo pa uporabimo vejice peteršilja ali poljuben užiten cvet, ki se uporablja v kulinariki.

Nasvet:

Če imamo skledice, ki jih lahko damo v pečico, lahko prebranec pred peko razdelimo po skledicah in jih nato damo v pečico, da se prebranec zapeče, nato pa postrežemo vročega naravnost iz pečice.

Ljubitelji fižola, pripravite si okusen prebranec, ne bo vam žal. Lučka Glaser

Brez kruha ni kosila niti večerje:

Ocena:
Skupaj: 10 Povprečno: 4.6]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor