Pečena polenta s kislo smetano
Print Friendly, PDF & Email

Pečena polenta s kislo smetano je lahko povsem samostojen obrok skupaj s solato ali pa okusna priloga k mesnim jedem. Njena priprava je zelo enostavna, okus pa, vsaj meni, nekaj posebnega. V vsakem grižljaju se lepo prepletajo okusi – sladkost polente, vmes te preseneti topljen sirček, sočnost in nežnost kisle smetane in po vrhu zapečen sir in origano, ki vse skupaj poveže v celoto.

Pripomočki za pripravo pečene polente s kislo smetano:

  • kozica
  • metlica za mešanje
  • ribežen
  • nož
  • kuhinjska tehtnica
  • štedilnik, pečica
  • pekač velikosti 10*15 cm

Sestavine za pečeno polento s kislo smetano

Za 2 osebi:

  • 450 ml vode
  • 125 g instant polente
  • 20 g masla
  • 180 g kisle smetane
  • 2-3 topljeni sirčki
  • 50 g sira (ementalec, gauda, cheedar, ementaler …)
  • poper po okusu
  • sol po okusu
  • origano po okusu

Priprava pečene polente s kislo smetano

Na štedilnik pristavimo kozico z vodo, solimo po okusu in počakamo, da voda zavre. Medtem, ko čakamo, da bo voda za kuhanje polente zavrela, pripravimo ostale sestavine. Odmerimo polento, topljeni sirček narežemo na manjše koščke in naribamo sir (jaz sem tokrat uporabila ementalerja). Če imate mocarelo, lahko uporabite tudi mocarelo, katero narežete na rezine, še pred tem pa jo dobro odcedite. Pripravimo tudi maslo in kislo smetano.

Priklopimo pečico in njeno temperaturo nastavimo na 170 °C (ventilacijska pečica).

Ko voda zavre, vanjo stresemo instant poletno in mešamo z metlico, da ne nastanejo grudice. Polento skuhamo po navodilih proizvajalca. Moja se je kuhala 2 minuti.

Kuhano polento odstavimo s štedilnika in vanjo vmešamo maslo. Polento nadevamo v pekač. Uporabite pekač velikosti cca. 10×15 centimetrov. Jaz tako majhnega pekača nimam, zato sem uporabila večjega in polento razporedila do polovice pekača.

Čez polento v pekaču razporedite koščke topljenega sira. Popoprajte po okusu.

Vse skupaj nato premažite s kislo smetano in posujte z naribanim sirom. Čez posujte origano po okusu.

Polento s kislo smetano pecite v predhodno ogreti pečici na 170 °C (ventilacijska pečica) približno 20-25 minut, toliko, da se sir lepo zapeče.

Pečeno polento s kislo smetano pustimo nekaj minut v pekaču, nato pa jo še vročo razkosamo na poljubne dele in postrežemo.

Uživajte  v nežnem okusu pečene polente s kislo smetano.

Če imate radi polento, vabim, da poskusite tudi:

Naj vam tekne!

Ocena:
Skupaj: 15 Povprečno: 4.7]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor