Ovčetina v omaki - OblizniPrste.si

Ovčetina v omaki
Print Friendly, PDF & Email

Ovčetina v omaki je eden tistih receptov za jedi, po katerih si še dolgo časa oblizujemo prste. V slovenski kuhinji je ovčje meso zelo podcenjena sestavina, kot vzrok bi mogoče lahko rekli, da jo marsikdo ne zna pripraviti ali pa marsikomu ne ustreza njen okus. Pa vendar lahko okus ovčjega mesa spretno prekrijemo z izbranimi začimbami. Svoj recept za ovčetino v omaki sem izpopolnjevala kar nekaj let, da vam sedaj lahko predstavim popolni recept.

BeFunky Collage

Ovčetina v omaki – pripomočki

  • lonec volumna 3 l
  • pokrovka za lonec
  • lesena kuhalnica
  • nož
  • deska
  • žlička

Ovčetina v omaki – sestavine

Za 4 osebe

  • 1 kilogram ovčjega mesa, predlagam hrbet ali stegno
  • 5 velikih čebul, približno 500 g
  • 25 g kokosove maščobe ali svinske masti, ali olivno olje za praženje čebule
  • 1 žlička mlete rdeče paprike
  • 1 žlička mešanice začimb curry
  • 1/2 žličke soli
  • 3 stroki česna
  • 3 žličke paradižnikovega koncentrata
  • 0,7 l vode za dušenje

Ovčetina v omaki – postopek

Med tem, ko lupimo čebulo na štedilnik pristavimo lonec in v njem segrejemo izbrano maščobo. Olupljeno čebulo nasekljamo na drobno ter jo dodamo segreti maščobi, osolimo in prepražimo do zlate barve.

ovčetina v omaki

Prepraženi čebuli dodamo izbrano ovčje meso ter ga dobro popečemo, preden dodamo še začimbe.

ovčetina v omaki1

Popečenemu mesu najprej dodamo rdečo papriko v prahu in dobro premešamo v loncu, da rahlo zadiši. Nato dodamo najprej mešanico začimb curry, nasekljan česen in paradižnikov koncentrat. Zalijemo s čisto malo vode ( približno 2 dl) in dobro premešamo.

ovčetina v omaki2

Ko dodamo vse sestavine in dobro premešamo, dobimo gosto kašo, katero 5 minut dušimo na zmernem ognju in nato zalijemo s preostalo količino vode. Vse skupaj dobro premešamo in na zmernem ognju kuhamo tako dolgo, da se meso zmehča.

ovčetina v omaki3

Pripravljeno jed serviramo poleg polente iz pečice ali ob dobrem mediteranskem kruhu.

Nasvet
V kolikor se odločite za kos mesa iz hrbta, se je potrebno zavedati, da bo omaka vsebovala majhne koščke kosti in jo bo zelo težko jesti, zato vam priporočam, da omako precedite.

Ovčetina v omaki

Uspešno ustvarjanje in dober tek vam želim!

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 4.5]

Mijaliza

Ljubiteljska, kuharica, ki uživa v vseh kulinaričnih okusih, najbolj pa pri pripravi orientalske hrane.

Dodaj odgovor