LCHF pohan piščanec
Print Friendly, PDF & Email

Lchf pohan pišcanec na prvi pogled ni nekaj posebnega, a vendar pri njegovi pripravi ne uporabimo moke ali drobtin. Kljub temu pa ohrani tisti značilni okus in hrustljavo skorjico. Nežno piščančje meso z malo posebne razmaščene moke in že imamo neverjetno dober obrok.

LCHF pohan piščanec – pripomočki

  • globoki krožnik za jajca
  • ravni krožnik za moko
  • manjša skleda za soljenje mesa
  • vilica za žvrkljanje jajca
  • lopatka za pobiranje pečenega mesa
  • manjša posoda za cvrtje, v mojem primeru ponev volumna 1l
  • lesena deska za pripravo mesa
  • lesena deska ali čista suha površina za odlaganje mesa
  • papirnate brisačke

LCHF pohan piščanec – sestavine

Za 1 kg mesa

  • 1 kg mešanega piščančjega mesa brez kosti
  • 4 jajca
  • približno 250 g ali več razmaščene sezamove moke
  • sol po občutku, približno 1 čajno žličko
  • kokosova ali svinjska maščoba za cvrtje mesa (količina maščobe je odvisna od velikosti lonca, biti je mora toliko, da lahko vanjo potopimo meso)

LCHF pohan piščanec – postopek

Kosom mesa odstranimo morebitne ostanke hrustanca (noge), večje kite in kožo. Meso damo v posodo, solimo in dobro premešamo ter pustimo stati vsaj uro ali dve, da se meso nasoli.

V globok krožnik ubijemo 4 jajca in jih z vilico ali metlico dobro razžvrkljamo. Na raven krožnik pretresemo razmaščeno sezamovo moko in poravnamo površino.

Vzamemo kos mesa in ga dobro povaljamo v moki, otresemo in damo v razžvrkljana jajca. Kos mesa dobro pomočimo v jajčkih, ga dvignemo in pustimo, da se odteče ter ponovno vrnemo v sezamovo moko in ga ponovno dobro pomokamo.

Tako pripravljeno meso odlagamo na suho površino, najbolje leseno desko, drug ob drugega. Če bomo meso nalagali enega na drugega se bo, po mojih izkušnjah, zlepilo skupaj in se nam bo ob ločitvi dveh kosov mesa vsaj na enem kosu odstranila tudi “skorja” iz moke in jajc.

V ponvi raztopimo maščobo in jo segrejemo, vanjo položimo najprej 1 kos mesa, da vidimo če je maščoba dovolj ogreta. V kolikor je maščoba dovolj ogreta bo le ta pričela takoj cvrčati, ko bomo vanjo položili meso. V koliko pa se nič ne zgodi, ko v maščobo položimo meso, pomeni, da bo potrebno še malo segrevati preden bomo dodali preostalo meso.

Meso popečemo iz obeh strani, pri tem pa mesa pri obračanju in pobiranju iz posode nikar ne prebadajte z vilico, saj bo tako izpustilo vlago, ki ohranja sočnost mesa.

Meso je pečeno, ko skorjica postane enakomerno rjava. Čas pečenja je odvisen od debeline mesa in dela mesa.

Pečeno meso z lopatko poberemo iz ponve ter ga damo na papirnato brisačko, da se odteče odvečna maščoba, preden ga še toplega postrežemo.

Tako pohan piščanec je najboljši še topel, saj se ohrani rahel okus sezama, med tem, ko se le-ta pri hladnem mesu izgubi.

Želim vam uspešno ustvarjanje in dober tek.

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 4.3]

Mijaliza

Ljubiteljska, kuharica, ki uživa v vseh kulinaričnih okusih, najbolj pa pri pripravi orientalske hrane.

Dodaj odgovor