Praženo sladko zelje z rdečo papriko
Print Friendly, PDF & Email

Okusen, lahek obrok, ki ga ponudimo za malico, kosilo ali večerjo. Praženo sladko zelje je lahko glavni brezmesni obrok, zraven pa lahko postrežemo krompir v kosih, testenine, riž, … ali pa ga postrežemo kot  prilogo raznim mesnim jedem. Je odlična priloga na piknikih.

Zelja ne smemo predolgo pražiti, pazimo, da ostane še malo hrustljav in se hranilne sestavine minimalno uničijo s pripravo. Kupimo lahko več vrst zelja, jaz sem uporabila belo zelje. Zelje je bilo nekoč hrana revnih na podeželju, danes pa ga poznamo, kot zelenjavo z največ vitamini, antioksidanti in vlakninami. Glavni antioksidanti v zelju so vitamini C, E in A.

Praženo sladko zelje z rdečo papriko

Praženo sladko zelje – pripomočki

  • ni posebnih pripomočkov

Praženo sladko zelje – sestavine

Za 2 osebi:

  • 600 g belega zelja
  • 2 stroka česna
  • 1 žlica olja po želji ali svinjske masti
  • 200 ml vode ali čiste juhe
  • morska sol po okusu
  • 1 žlica rdeče sladke mlete začimbne paprike
  • poper po želji

Praženo sladko zelje – postopek

Belo zelje narežemo ali naribamo na drobno kakor za v solato, česen olupimo in na drobno nasekljamo.

Dušeno sladko zelje z rdečo papriko

V kozico damo olje ali mast in na njem najprej med mešanjem popražimo česen, da zadiši, nato mu dodamo narezano zelje.

Dušeno sladko zelje z rdečo papriko

Premešamo in dolijemo vodo, med stalnim mešanjem pražimo zelje okoli 3 – 4 minute, nato dodamo sol in rdečo papriko.

Dušeno sladko zelje z rdečo papriko

Dobro premešamo in med občasnim mešanjem pražimo še 4 – 5 minut, preizkusimo ali je dovolj slano, po potrebi dosolimo in po želji popopramo in zelje je pripravljeno, da ga ponudimo.

 

 

Dušeno sladko zelje z rdečo papriko

Praženo sladko zelje z rdečo papriko lahko jemo samostojno ali pa v kombinaciji z drugimi živili, vedno je super izbira. Lučka Glaser

Dušeno sladko zelje z rdečo papriko

Če praženo sladko zelje z rdečo papriko postrežemo kot samostojen brezmesni obrok, poleg ponudimo še:

Če pa imate radi meso, poleg lahko ponudite:

  1. Pečena svinjska vratovina.
  2. Pečen puran s krompirjem v pečici
  3. Piščanec iz pečice s krompirjem.
  4. Pečena piščančja prsa iz pečice.
  5. Sočna telečja pečenka.
Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 4.7]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor