Sveža solata s paradižnikom in koruzo
Sveža solata s paradižnikom in koruzo je okusna, hrustljava solata, enostavna za pripravo. Vsebuje veliko vitaminov, zlasti vitamina A in C ter mineralov, zlasti kalija, magnezija, fosforja in cinka. Meni pride zelo prav, ko si zaželim nekaj lahkega in hranljivega za večerjo. Tudi kot piknik solata se je že dobro odrezala.
Sveža solata s paradižnikom in koruzo – pripomočki:
- kuhinjska tehtnica
- nož
- deska za rezanje
- skleda
- manjša skodelica
- jedilna žlica
- ožemalnik za citruse
- cedilo
Sveža solata s paradižnikom in koruzo – sestavine:
(za 4 osebe)
- 570 g (2 konzervi) sladke koruze
- 500 g paradižnika
- 1 večje korenje
- 1 manjša rdeča paprika
- 2 mladi čebuli, vključno z zelenim delom
- pest sveže bazilike
za preliv:
- sveže iztisnjen sok 1 limone (približno 2 – 3 jedilne žlice)
- 2 jedilni žlici olivnega olja
- 1 jedilna žlica agavinega sirupa (ali medu)
- ščep suhega timijana
- sol in poper po okusu
Sveža solata s paradižnikom in koruzo – priprava:
Koruzo iz konzerve odcedimo. Pomagamo si z večjim cedilom. Zelenjavo operemo, papriki odstranimo semena, korenje olupimo, čebuli odstranimo koreninice. Papriko in paradižnik narežemo na manjše koščke, čebulo narežemo na kolobarčke, korenje razpolovimo po dolžini, če je debelejše, in narežemo na (pol)kolobarje. Baziliko grobo nasekljamo. Vse sestavine damo v primerno veliko skledo, nato se lotimo preliva.
V manjšo skodelico omerimo vse sestavine za preliv in dobro premešamo. Količine prilagodimo svojemu okusu. Če želimo bolj sladek preliv, dodamo več agavinega sirupa oz. medu, v nasprotnem primeru pa več limoninega soka. S pripravljenim prelivom prelijemo zelenjavo in dobro premešamo.
Priporočam vam, da solato pustite stati na sobni temperaturi vsaj pol ure, da se okusi dobro premešajo med seboj. Tako bo še bolj okusna.