Hokaido “pleskavice”
Print Friendly, PDF & Email

Ponavadi iz hokaido buče pripravim juho, ki je sicer ena mojih najljubših, a kljub temu sem želela pripraviti še kakšno drugo jed. Poskusila sem pripraviti vegetarijanske “pleskavice” in že prvič so mi uspele in me očarale z okusom. Tudi postopek ni prav nič zahteven, pripravimo pa jih lahko celo na dva načina. Spekla sem take z ajdovo kašo in take s kvinojo in ne morem se odločiti, katere so mi bolj všeč. 🙂

hokaido-"pleskavice"-9

Hokaido “pleskavice” – pripomočki:

  • posoda s pokrovko
  • posoda
  • toaster
  • nož in deska
  • tlačilka za pire ali vilice
  • čopič ali papirnata brisačka
  • lupilec
  • cedilo

Hokaido “pleskavice”- sestavine za 2 osebi:

  • 50 g kvinoje
  • 150 g buče hokaido
  • pol čebule
  • 1 žlica masla
  • 2 žlici naribanega parmezana
  • timijan
  • bazilika
  • majaron
  • muškatni orešček
  • 1 jajce
  • drobtine
  • moka
  • olje ali kokosova mast

Hokaido “pleskavice”- postopek:

V prvo posodo nalijemo vodo in jo posolimo. Ko zavre, vanjo stresemo splaknjeno kvinojo. Kvinojo kuhamo približno 25 minut, nato pa jo odcedimo in pustimo, da se ohladi.

hokaido-"pleskavice"-2

V drugo posodo damo žlico masla in sesekljamo čebulo. Ko se maslo stopi, dodamo čebulo in pražimo približno 10 minut, da čebula lepo postekleni in zadiši. Sama jo pražim tako, da, ko se čebula začne prijemati, dolijem malo vode in posodo pokrijem.

hokaido-"pleskavice"-1

Vmes olupimo hokaido bučo in jo narežemo na koščke. Dodamo jo k čebuli, posolimo po okusu in pokrito dušimo približno 15 minut na majhnem ognju. Poskusimo, če se je v tem času buča za hokaido “pleskavice” že zmehčala.

hokaido-"pleskavice"-3

Če je buča mehka, jo pretlačimo z vilico ali tlačilko za pire, sicer pa jo še nekaj minut dušimo. Dodamo nariban parmezan in celo jajce ter dobro premešamo.

hokaido-"pleskavice"-4

Vmešamo še začimbe: timijan, baziliko in majaron ter sveže nariban muškatni orešček, nato pa dodamo 2 žlici moke in drobtin – premešamo in opazujemo maso, ali je še zelo redka ali se je začela sprijemati in bi bilo iz nje možno oblikovati kupčke.

hokaido-"pleskavice"-5

Vklopimo toaster in obe plošči premažemo s čopičem ali papirnato brisačko, pomočeno v malo olja, da ju namastimo. Ko sta plošči vroči, na spodnjo nadevamo kupčke mase za hokaido “pleskavice”. Toaster zapremo in tako stisnemo kupčke v pleskavice. Po nekaj minutah pečenja na višji temperaturi preverimo, ali so že lepo hrustljavo zlatorjavo zapečene – če ne, jih pečemo naprej.

Namig:

Poseben okus dobijo hokaido “pleskavice”, če jih namesto s kvinojo pripravimo z ajdovo kašo, verjetno pa bi bile zelo okusne tudi s proseno. Prav tako ni nujno, da jih spečemo v toasterju, ampak jih lahko pripravimo tako, da jih ocvremo v ponvi z oljem.

Kakršnekoli boste pripravili, vam želim dober tek!

Save

Save

Ocena:
Skupaj: 5 Povprečno: 4]

Kuhartnica

Za imenom Kuhartnica ustvarjam Deja Horvat. Rada kuham, pečem, fotografiram in preživljam čas s svojo družino, v katero spadata tudi dva mačka. Naša družina ima zelo raznolike želje glede prehrane (pa sem niti ne štejem mačkov :)), zato vsak dan kuham vsaj dve različici kosila. Kuhanje za različne okuse mi je v izziv, zato se med mojimi recepti najdejo ideje za mesojedce, vegetarijance in vegane.

Dodaj odgovor