Slastna pita iz skute, zelja in čebule
Print Friendly, PDF & Email

Pita se vedno prileže, lahko naredimo slano ali sladko. Danes je na vrsti recept za za slano pito iz skute, zelja in čebule, ki jo lahko postrežemo za malico, ob kosilu ali večerji, lahko pa jo prigriznemo tudi vmes. Vlečeno testo vedno pripravimo za več porcij in ga zamrznemo po tem postopku: čudovito vlečeno testo. Za nadev uporabimo skuto, zelje in čebulo. Okus je žameten po skuti, prefinjen po zelju in čebuli s svojim čudovitim okusom in aromo. To je čudovita kombinacija okusov in koristnih sestavin za naše telo.  Pita je bila tako dobra, da sva jo pojedla, preden sem uspela napisati recept.

Slastna pita iz skute, zelja in čebule

Slastna pita iz skute, zelja in čebule – pripomočki:

  • kozica
  • deska za rezanje
  • nož
  • kuhalnica
  • valjar
  • prt
  • pekač primera 28 cm
  • peki papir
  • kuhalnica

Slastna pita iz skute, zelja in čebule – sestavine:

  • 250 g vlečenega testa iz zamrzovalnika
  • moka za posipanje in valjanje testa
  • 150 g zelja
  • 400 g skute
  • 100 g  čebule
  • 1 žlica masti
  • sol

Slastna pita iz skute, zelja in čebule – priprava:

Zelje očistimo in narežemo na tanke rezance, naložimo v skledo in malo posolimo. Čebulo olupimo, narežemo na tanko in pražimo na masti, da porumeni in zadiši.

Slastna pita iz skute, zelja in čebule

K zelju dodamo skuto in čebulo ter vse sestavine dobro premešamo.

Slastna pita iz skute, zelja in čebule

Na prt potresemo moko in najj položimo vlečeno testo, ga obrnemo, da je testo pomokano na obeh straneh in pričnemo valjati. Ko se testo noče z valjanjem več tanjšati, začnemo z roko raztezati testo po občutku, da se nam ne strga in raztegnemo testo, največ možno. Na vlečeno testo nadevamo nadev na dve tretjini, eno tretjino pa namažemo na tanko z mastjo.

Slastna pita iz skute, zelja in čebule

Zavijati pričnemo na strani, kjer je nadev. S prsti zavijemo rob testa z nadevom  in si pomagamo z prtom, tako, da prt dvigujemo testo z nadevom pa se lepo zavija in zavije.

Slastna pita iz skute, zelja in čebule

V pekaču pripravimo peki papir in položimo zavitek v pekač na peki papir. Po vrhu na tanko pomažemo z mastjo. Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija in vanjo postavimo pekač s pito. Pečemo 45 minut. Pazite, da se vam na vrhu preveč ne zapeče.

Slastna pita iz skute, zelja in čebule

Nasvet
Preden se preveč zapeče na vrhu pokrijte pito z peki papirjem in zapecite po svojih željah.

Pita je okusna topla ali pa hladna, zraven lahko popijemo čaj ali pa priljubljeno pijačo.

Slastna pita iz skute, zelja in čebule

Lahko pa si ogledate tudi recept za slastni burek.

Dober tek vam želi Lučka.

Ocena:
Skupaj: 20 Povprečno: 4.7]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor