Čemažev pesto
Print Friendly, PDF & Email

Izkoristite čemaž in iz njega pripravite čemažev pesto, da boste lahko v njegovem okusu in vseh zdravilnih lastnostih uživali vse tja do naslednje sezone. Lahko ga uporabimo kot omako za testenine, vmešamo v rižoto ali dodamo krompirju. Odličen je tudi samostojno, kot namaz, bodisi  z oreščki, semeni ali s skuto na svežem ali popečenem kruhu. Seveda pa ga lahko uporabljamo tudi kot začimbo, s katero obogatimo številne jedi – od juhe pa tja do solate. Pestu lahko dodamo sveže orehe, bučna semena, lešnike, olive, kokos, pistacije, smetano, skuto …  povsem po želji in okusu. Odvisno od recepta in želja.

cemazev-pesto

Opozorilo
Čemaž nabirajmo v neokrnjeni naravi, ko vsaj dva dni ni padavin. Vedno naberemo tako čiste liste, da jih ni potrebno prati. Voda namreč lahko uniči shranek!

Pripomočki za pripravo čemaževega pesta:

  • košara za nabiranje
  • tehtnica
  • deska
  • nož
  • merica za olje
  • merica za sol
  • žlica
  • močan blender
  • kozarci za vlaganje
  • pokrovčki za kozarce, ki dobro tesnijo

Sestavine za pripravo čemaževega pesta:

  • 100 g čemaža
  • 100 g exstra deviškega olivnega olja
  • 7 g morske soli

Priprava  čemaževega pesta:

Čemaž naberemo in ga očistimo morebitnih smeti (trava, listje, …). Čist čemaž še enkrat pozorno pregledamo, narežemo na rezance.

cemazev-pesto

Čemaž stehtamo in naložimo v blender dodamo olje in sol.

cemazev-pesto

Dobro zmiksamo s pomočjo blenderja in s pomočjo žlice maložimo v kozarčke.  Ne pozabimo napisati kaj je v kozarčku in zapisati še datuma, ko smo kozarček napolnili s čemaževim pestom.

cemazev-pesto

Dober tek vam želi Lučka

Ocena:
Skupaj: 20 Povprečno: 4.8]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor