Odličen čemažev kruh
Sezona čemaža se je že dodobra začela, spomladi ga vključim v različne jedi. Ena od teh je čemažev kruh iz pšenične moke, ki je enostaven za pripravo. Latinsko ime za to rastlino, ki ima okus podoben čebuli in česnu, je Allium ursinum. Raste po vsej Sloveniji od marca do junija v gosto poraslih preprogah v svetlih gozdovih, kjer je dovolj vlage. Užitna je cela rastlina, mladi listi so svetlozeleni, stari nekoliko temnejši, suličaste oblike. Ne gre ga zamenjati s šmarnico (Convallaria majus) ali podleskom (Colchicum autumnale), ki sta strupeni rastlini, a ne dišita po česnu.
Pripomočki za čemažev kruh:
- pečica z ustreznim pekačem
- kuhinjska tehtnica
- deska za rezanje
- nož, ki naj bo dobro nabrušen
- sito
- kozica
- posodica za kvas
- večja posoda za mesenje testa
- kuhalnica
- merica
- žlička
- papir za peko
Sestavine za čemažev kruh:
- 500 g gladke pšenične moke tip 500
- 20 g kvasa
- sladkor
- sol
- voda
- 50 ml – 100 ml oljčnega olja
- 150 g čemaža
Priprava čemaževega kruha
V kozico damo ¾ L vode in jo segrejemo, da bo mlačna. V posodico nadrobimo ves kvas, dodamo žličko sladkorja, ki kvasovkam služi za hrano ter prelijemo z mlačno vodo, dodamo lahko še malo moke. Posodico postavimo na toplo, da kvas vzhaja. Medtem liste čemaža, ki ga naberemo na sprehodu, operemo in odcedimo. Primerna količina za ½ kg moke je okrog 150 g čemaža. Odcejene liste na deski z nožem narežemo na trakove. V posodo za pripravo testa presejemo moko in dodamo žličko soli. (Ta posoda naj bo dovolj velika, ker imajo trakci čemaža preden jih umešamo precejšen volumen.)
Ko je pripravljena kvasina v posodici narasla pod rob, jo damo k moki in premešamo s kuhalnico. Dodamo še narezan čemaž in po okusu prelijemo z okrog 100 ml oljčnega olja. S kuhalnico pregnetemo testo, potrebno bo dodati še malo vode, ki smo jo prej segreli, da nastane testo, ki ga lahko pregnetemo z rokami. Testo za kruh mesimo toliko časa, da se vanj vmeša ves čemaž, na površini mora biti gladko, znotraj prožno, ter se mora ločiti od posode, kuhalnice in rok. Če je testo presuho dodajamo mlačno vodo, če je preveč tekoče pa še malo moke.
Čez pekač razgrnemo papir za peko nanj položimo v hlebček oblikovano testo in ga damo v pečico na srednjo višino. Pečico segrejemo na 50 °C, če ima pečica vgrajen ventilator, ga vklopimo, da lahko topel zrak krožil. V topli pečici pustimo testo vzhajati približno 20 minut, nato povišamo temperaturo na 200°C. Ko pečica doseže to temperaturo pečemo 50 minut. Občasno preverimo da se nam kruh slučajno ne zažge.
Čemaž operemo v vodi in odcedimo.
Na trakove razrezan čemaž.
Kvas vzhaja v posodici z mlačno vodo in sladkorjem.
Testo je dobro pregneteno in oblikovano ter pripravljeno za peko.
Sveže pečen kruh lahko damo na čist prt, da se ohladi. Če hočemo, da bo skorja voljna, ga vanj zavijemo. Sicer kruh ostane voljan več časa zaradi dodatka olja. Po peki, čemaž nima več zelo močnega okusa in tako se kruh odlično poda s sirom in sirnimi namazi ali z jajcem ter s suhomesnimi proizvodi.
Dober tek!