Slivov zavitek
Zavitki sladki ali slani so tiste vrste pecivo, ko ni treba imeti posebnih kuharskih veščin in ne veliko sestavin. Menda jih pečemo že leta in leta in postopek je vedno enak, spreminjamo le sestavine. Danes bom iz vlečenega testa zvila slasten in aromatičen slivov zavitek.
Slivov zavitek – pripomočki:
- tehtnica
- nož
- skleda
- žlica
Slivov zavitek – sestavine:
- 5 listov vlečenega testa
- 1200 g sliv
- 10 žlic sladkorja
- 10 žlic krušnih drobtin
- cimet
- olje ali stopljeno maslo
- peki papir
In še:
- sladkor v prahu za posip (ni obvezno)
Slivov zavitek – postopek:
Slive pod tekočo vodo operemo in izločimo morebiti nagnite.
Slive razpolovimo, odstranimo koščice in jih razrežemo na manjše kose.
Razgrnemo list listnatega testa. Jaz sem glede listnatega testa zelo praktična in ga običajno kupim. Lahko pa se ga sami lotite in naredite domače vlečeno testo po receptu 1 ali receptu 2. Po listu testa posujte dve slabi žlici krušnih drobtin. Te bodo poskrbele, da bodo popivnale sok, ki ga bodo slive med peko izločile. Nato enakomerno razporedite narezane slive. Preko sliv posujte dve žlici sladkorja (ali manj, če vam je to preveč) in potrosite cimet v prahu.
Spodnji in zgornji rob testa zapognite in nato z leve strani začnite zvijati zavitek. Takšen način zavijanja bo preprečil, da bi vam fila med peko uhajala. Bodite pozorni, da boste imeli filo tudi na zapognjenih robovih, kajti drugače bo na tistem mestu hrustalo samo testo.
Postopek zavijanja ponovite z vsemi 5-imi listi testa enako. Pekač obložite s peki papirjem in zavitke premažite z oljem ali stopljenim maslom. Pečemo v predhodno ogreti pečici na 180 stopinj Celzija 50 minut oz. odvisno od pečice.
Ko je slivov zavitek pečen, še vročega poškropimo z vodo. Po vrhu ga posujemo s sladkorjem v prahu (ni obvezno).
Naj vam tekne!