Nebeška jogurtova torta z ribezom in malinami
Print Friendly, PDF & Email

Nebeška jogurtova torta z ribezom in malinami najprej očara s svojim izgledom, po prvem grižljaju pa še z okusom. Sestavljena je iz treh plasti: piškotne osnove brez peke, rdeče plasti iz ribeza in malin ter bele jogurtove plasti, ki zaokroži okus s svojo rahlostjo in nežnostjo.

nebeska jogurtova torta z ribezom in malinami (20)

Jogurtova torta z ribezom in malinami – pripomočki:

  • model za torto premera 18 cm
  • trak papirja za peko širok približno 10 cm oz. toliko, da pokrije obod modela

Jogurtova torta z ribezom in malinami – sestavine:

Za piškotno osnovo:

  • 150 g piškotov
  • 100 g kisle smetane
  • 60 g masla
  • 3 žlice sladkorja v prahu

Za sadno plast:

  • 240 ml malin in ribeza
  • 2 žlici agar agarja
  • 3 žlice sladkorja
  • nekaj sadežev za okrasitev

Za jogurtovo plast:

  • 250 g pasirane skute
  • 180 g jogurta
  • 3 žlice sladkorja v prahu
  • 1 žlica agar agarja
  • 80 ml vode

Priprava jogurtove torte z ribezom in malinami

Piškote naribamo v skledo.

nebeska jogurtova torta z ribezom in malinami (1)

Maslo stopimo in ga dodamo med piškote. Vmešamo tudi kislo smetano in sladkamo.

nebeska jogurtova torta z ribezom in malinami (2)

Vse sestavine dobro premešamo v enotno zmes.

nebeska jogurtova torta z ribezom in malinami (3)

Zmes damo v vnaprej pripravljen model za torte, ki ga po robovih obložimo s papirjem za peko. Zmes z žlico in čistimi prsti pritisnemo ob dno modela in postavimo v hladilnik.

nebeska jogurtova torta z ribezom in malinami (4)

Ribez in maline pretlačimo z vilico ali paličnim mešalnikom, nato pa tekočino vlijemo v merilni lonček. Tekočine naj bo 240 ml. Če je ni dovolj (in nimamo več sadja), dodamo malo vode.

nebeska jogurtova torta z ribezom in malinami (5)

Tekočino prelijemo v kozico in po površini posujemo žlico agar agarja. Pristavimo na štedilnik, zavremo in ne mešamo. Šele ko zavre, premešamo in zmanjšamo temperaturo. Kuhamo 10 minut in občasno premešamo.

nebeska jogurtova torta z ribezom in malinami (6)

Kuhane sadeže vlijemo na piškotno osnovo. Postavimo na hladno.

nebeska jogurtova torta z ribezom in malinami (7)

Vodo vlijemo v kozico, vanjo vsujemo agar agar in kozico postavimo na vroč štedilnik, ne da bi vodo in agar agar premešali. Počakamo, da zavre in šele nato premešamo. Kuhamo 10 minut in vmes večkrat premešamo.

nebeska jogurtova torta z ribezom in malinami (9)

Ko se agar agar stopi, izgleda takole. Odstavimo s štedilnika, da se rahlo ohladi in vmes večkrat premešamo.

nebeska jogurtova torta z ribezom in malinami (10)

V skledo damo jogurt in skuto in dobro premešamo. Zmes preložimo v posodo in jo pristavimo na štedilnik. Segrejemo, da postane topla, ne vroča!

Rahlo ohlajen, a še vedno topel agar agar vlijemo v toplo jogurtovo zmes in medtem ves čas mešamo z metlico.

nebeska jogurtova torta z ribezom in malinami (8)

Jogurtovo kremo vlijemo v tortni model. To je tretja, zadnja plast naše tortice. Spet postavimo v hladilnik, najbolje kar čez noč, da se vse skupaj res dobro ohladi, strdi in poveže.

nebeska jogurtova torta z ribezom in malinami (11)

Ko je torta ohlajena in strjena, previdno odstranimo obod.

nebeska jogurtova torta z ribezom in malinami (12)

Potem previdno odstranimo še papir za peko, ki ga samo povlečemo s torte.

nebeska jogurtova torta z ribezom in malinami (13)

Z nožem previdno sežemo pod torto in jo odrežemo s tortnega modela, potem pa jo prestavimo na servirni krožnik. Če je zgornji rob jogurtove plasti zelo neestetski, ga malo obrežemo, da postane čimbolj gladek in lep.

nebeska jogurtova torta z ribezom in malinami (14)

 

nebeska jogurtova torta z ribezom in malinami (16)

 

Tortico moramo le še okrasiti. Za to uporabimo sadje, ki se skriva tudi v torti – ribez in maline, dodamo pa še kakšen list teh ali drugih sadežev ali zelišč, da dosežemo čudovit barvni kontrast, potem pa jo le še postrežemo in uživamo.

Dober tek!

Ocena:
Skupaj: 55 Povprečno: 4.3]

Kuhartnica

Za imenom Kuhartnica ustvarjam Deja Horvat. Rada kuham, pečem, fotografiram in preživljam čas s svojo družino, v katero spadata tudi dva mačka. Naša družina ima zelo raznolike želje glede prehrane (pa sem niti ne štejem mačkov :)), zato vsak dan kuham vsaj dve različici kosila. Kuhanje za različne okuse mi je v izziv, zato se med mojimi recepti najdejo ideje za mesojedce, vegetarijance in vegane.

Dodaj odgovor