Čebulna omaka
Čebulna omaka se lepo poda tako k mesnim, kot tudi k zelenjavnim jedem. Postrežemo jo lahko kot omako k zrezkom, kot preliv čez zelenjavni narastek ali pa tudi kot omako h hamburgerju. Vanjo lahko pomakamo razne prigrizke in tako popestrimo grizljanje. 🙂
Pripomočki za čebulno omako:
- ponev
- žlica
- metlica za stepanje
- kuhalnica
- manjši lonec
- šalica
Sestavine za čebulno omako:
- 30 g masla
- 1 velika čebula
- 2 žlici olivnega olja
- 1 strok česna
- 1,5 žlice moke
- 2 žlici belega vina
- 1 žlica kisle smetane
- 1 žlica mascarponeja
- 0,5 l jušne osnove
- sol, poper, sladka paprika, kajenski poper, majaron, origano
Postopek priprave čebulne omake:
V manjšem loncu segrejemo jušno osnovo oziroma jo pripravimo iz kocke po navodilih na embalaži.
Na tanke kolobarje narežemo čebulo in česen. V ponev damo olivno olje in maslo. Maslo na nizki temperaturi počasi stopimo.
Ko je maslo stopljeno, dodamo moko ter jo počasi pražimo. Med tem konstantno mešamo z metlico za stepanje. Pražimo par minut oziroma dokler ne zadiši.
Nato v ponev stresemo čebulo ter jo pražimo na srednji temperaturi, da postane mehka (5 – 10 minut). Med tem večkrat premešamo.
Ko se je čebula omehčala ji dodamo česen, premešamo in pražimo še par minut.
Čebuli dodamo belo vino, dobro premešamo ter tako kuhamo nekaj časa, da alkohol izhlapi.
V ponev postopoma vlijemo jušno osnovo in med tem mešamo, da nam ne nastanejo grudice. Tako dobimo lepo gosto omako.
V šalico damo kislo smetano in eno žlico dobljene omake ter dobro premešamo. Vlijemo jo v ponev, dodamo mascarpone in ponovno premešamo, da se vse lepo poveže med seboj.
Ko zdrsnemo s kuhalnico po dnu ponve mora omaka počasi prilesti nazaj. Tako vemo, da smo dobili pravo teksturo.
Naša čebulna omaka je tako pripravljena.
Dober tek. 🙂