Domač kečap
Print Friendly, PDF & Email

Kečap je zelo priljubljen dodatek k hrani. In ko boste poskusili domač kečap, se boste prepričali, da je vreden vsega časa, ki ga porabimo za njegovo pripravo, saj je njegov okus neprimerljivo polnejši in seveda okusnejši. Poleg tega ne vsebuje nobenih ”e-jev” in kemije. Zato, če ga imate radi (ali pa bi ga radi vzljubili) vabim, da poskusite narediti domačega. Priprava domačega kečapa ni komplicirana, je pa malce dolgotrajnejša, zato si le vzemite čas za njegovo pripravo. Pa kar zavihajmo rokave …

domac-kecap

Pripomočki za pripravo domačega kečapa:

  • nož
  • posoda za kuhanje s pokrovko
  • kuhalnica
  • gosto cedilo
  • kuhinjska tehtnica
  • skleda (ali druga posoda)
  • kozarček za vlaganje s pokrovčkom, ki dobro tesni
  • palični mešalnik
  • odeja
  • jedilna žlica

Sestavine za pripravo domačega kečapa:

Za cca. 200 g domačega kečapa

  • 1 kg paradižnika (sorta ni pomembna, lahko tudi kombinirate različne sorte)
  • 1 jedilna žlica olivnega olja
  • 1 večja čebula (cca. 200-250 g)
  • 1 šopek peteršilja
  • 3 stroki česna
  • 1 jedilna žlica sladkorja
  • 0,25 dl rdečega vina (teran, refošk, chianti, …)*
  • 0,25 dl kisa (jabolčni ali vinski)*
  • 5-7 g soli (oz. sol po okusu – lahko je daste na začetku malo manj, pa boste čisto na koncu lahko dosolili)
  • 1 čajna žlička posušenega origana
  • poper (po želji)
Ideja
Če želite pikantno različico, pripravite še svež čili po okusu. 
Opomba
* Kis lahko v celoti nadomestite z vinom in obratno. 

Postopek priprave domačega kečapa:

Čebulo olupimo in na drobno sesekljamo. Prav tako olupimo česen. Paradižnik operemo in narežemo na manjše kose, peteršilj operemo in denemo k paradižniku, prav tako sol. V kolikor želite pripravite pikanten domač kečap, očistite in na kose razrežite še čili. Tako, sedaj smo pripravljeni za prvo fazo.

domac-kecap-1 (2)

V posodi segrejemo olivno olje in na njem prepražimo čebulo. Čebulo pražimo na nižji temperaturi. Počasi, toliko, da postekleni. Nato k čebuli stresemo na koščke narezan paradižnik, sol, peteršilj in cele stroke česna (ter čili, če želimo). Premešamo in povišamo temperaturo na štedilniku. Počakamo, da zavre, nato pa temperaturo zmanjšamo in vse skupaj ob zmernem vretju, v pokriti posodi kuhamo 90 minut. Občasno pomešamo.

domac-kecap-1 (3)

Po 90 minutah kuhanja sestavine za domač kečap odstavimo s štedilnika in vsebino spasiramo s pomočjo paličnega mešalnika.

domac-kecap-1 (4)

Nato vse skupaj precedimo skozi gosto cedilo. Pri tem si pomagamo z žlico. Ta korak je pomemben, saj bomo le tako dobili pravo teksturo domačega kečapa. Zmes precedimo tako, da nam na koncu v cedilu ostanejo le peške in lupina paradižnika, vse ostalo pa vrnemo nazaj v lonec, ki smo ga medtem oprali in osušili.

domac-kecap-1 (5)

Precejeni zmesi za paradižnikov kečap dodamo še kis in vino, 1 jedilno žlico sladkorja (vseeno katerega, sama sem uporabila rjavega).

domac-kecap-1 (12)

Ponovno postavimo na štedilnik in ob mešanju počakamo, da zavre. Zmanjšamo temperaturo in ob vestnem mešanju kuhamo še 90 minut. Ta čas se bo zmes lepo preoblikovala in postala lep, rdeč in gost kečap.

Pomembno
Nikar ne pozabite pridno mešati, saj se vam v nasprotnem primeru kečap lahko kaj hitro prismodi na dno posode.

Po 90 minutah domačemu kečapu dodamo še origano, poper (po želji). V kolikor ste na začetku kečapu dodali manj soli, slanost lahko preverite sedaj in po potrebi še dosolite.

domac-kecap-1 (13)

Premešamo in domač kečap denemo v primerno velik steklen kozarček za vlaganje in ga s pokrovčkom dobro zapremo. Pokrijemo z odejo in pustimo, da se ohladi.

domac-kecap-1 (14)

Domač kečap hranimo v hladilniku, kjer nam bo zdržal do 3 mesece. Po odprtju se čas uporabe seveda skrajša. Zato vam v primeru, da boste skuhali večjo količino domačega kečapa svetujem, da ga napolnite v manjše kozarčke, ki jih boste lažje hitro izpraznili kot velike..

domac-kecap-1 (20)

Domač kečap uporabljamo kot dodatek hrani (npr. k pečenemu krompirčku) za peko pice, pletene pica žepke, …

domac-kecap-1 (15)

Upam, da vam bo všeč in vam bo teknil!

domac-kecap-1 (19)

Ocena:
Skupaj: 32 Povprečno: 4.5]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor