Testenine »Losos v spremstvu špargljev«
Print Friendly, PDF & Email

Juheeeeeeej!!! Dočakali smo sezono špargljev! Pred nekaj leti, ko sem kupovala šparglje v trgovini, je starejša gospa stopila k meni in me vprašala: »Kaj je to? Kaj boste s tem počeli?« Zdaj pa so šparglji odločno zasedli svoje mesto na našem jedilniku in nas razveseljujejo s svojim posebnim okusom in hitro pripravo … Tokrat vam predstavljam recept za jed, ki sem jo poimenovala kar: Testenine »Losos v spremstvu špargljev«.

Testenine »Losos v spremstvu špargljev«
Testenine »Losos v spremstvu špargljev«

Pripomočki za testenine »Losos v spremstvu špargljev«:

• srednji lonec za kuhanje testenin in pokrov
• cedilo
• rezalna deska
• nož
• strgalo za lupljenje špargljev
• ponev za peko
• kuhalnica
• kuhinjski štedilnik

testenine-lososvspemstvuspargljev-2

Sestavine za Testenine »Losos v spremstvu špargljev«

(za 2 osebi):

• 160-200 g testenin (po vaši izbiri: fusilli, farfalle, macaroni…)
• voda za kuhanje testenin
• 200 g fileja svežega lososa
• 1 srednja čebula
• 250-300 g špargljev
• šopek drobnjaka
• 150 g sladke smetane
• 0,5 dl belega suhega ali polsuhega vina
• 2 žlici rastlinskega olja za pečenje
• 2 žlici olivnega olja
• sol in mešanica mletega popra
• 2 žlici naribanega trdega sira (recimo, parmezana)

testenine-lososvspemstvuspargljev-2

Postopek za pripravo Testenin »Losos v spremstvu špargljev«:

Najprej olupimo in na drobno nasekljamo čebulo. Šparglje s pomočjo strgala olupimo od sredine stebra navzdol, odstranimo lesnate dele in narežemo na koščke dolžine 1,5-2 cm.

testenine-losos-v-spremstvu-spargljev-2

Na kuhinjski štedilnik pristavimo lonec z vodo, da le-ta zavre (hitrejše vretje dosežemo, če je posoda pokrita s pokrovom). Medtem na rezalni deski lososovemu fileju odstranimo kožo in ga narežemo na trakove. Na grobo tudi narežemo drobnjak.

testenine-losos-v-spremstvu-spargljev

V ponvi na kuhinjskem štedilniku segrejemo rastlinsko olje, dodamo čebulo in jo na hitro prepražimo do zlate barve. K čebuli v ponev dodamo koščke špargljev in jih popečemo – nekje 3 minute.

testenine-losos-v-spremstvu-spargljev

Nato dodamo trakove lososa, drobnjak in vse skupaj pečemo približno 2 min. Ne pozabimo vse previdno mešati. Sledi še vino, sladka smetana, sol in mleti poper. Omaka naj se duši približno 3 minute. V tem času se v vreli slani vodi skuhajo testenine (obvezno al dente).

testenine-losos-v-spremstvu-spargljev

Na krožniku testenine pokapljamo z olivnem oljem in jih prelijemo z omako, ter potresemo z naribanim parmezanom.

 

Nasvet
Tako losos kot šparglji morajo biti na hitro popečeni, dušenje je tudi zelo kratkotrajno – kajti šele takrat je losos sočen in šparglji hrustljavi.

 

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 4.3]

Dodaj odgovor