Tempeh v omaki -zdravo ekspresno kosilo
Print Friendly, PDF & Email

Rada imam tempeh, všeč mi je njegov posebni okus. Sprva se komu morda zdi, da je okus nenavaden, vendar se nanj kmalu navadimo in ga vzljubimo. Tempeh je narejen s postopkom fermentacije in se je sprva prideloval s soje. Danes tempeh delajo tudi iz drugih vrst stročnic in žit. Tempeh dobimo v obliki manjših pogač, podobno kot tofu. Za razliko od tofuja je tempeh bolj zdrav, saj je soja tu fermentirana, kar pomeni, da je tempeh lažje prebavljiv. Vsekakor predstavlja popestritev jedilnika in je povrhu še zelo okusen. Ker me včasih sprašujejo, kako tempeh pravzaprav pripravimo in s čim ga jemo, sem se odločila z vami deliti ta recept. Sicer pa je tempeh primeren za prilogo, lahko ga narežemo in popečemo ter dodamo omaki, solati, v sendvič …

tempeh-v-omaki-zdravo-ekspresno-kosilo6

Tempeh v omaki – pripomočki:

  • deska za rezanje
  • nož
  • ponev
  • posoda za kuhanje
  • kuhalnica

Tempeh v omaki – sestavine:

Za 2 osebi

  • 250 g tempeha
  • ena do dve bučki – cuhini
  • 1 paprika
  • 2 manjša paradižnika
  • curry v prahu
  • čili
  • sladka paprika v prahu
  • sveža zelišča: peteršilj, bazilika, origano….
  • sojina omaka
  • kokosova maščoba ali olje za praženje

Priloga: kus kus ali riž, pira, kamut …

Tempeh v omaki – postopek:

Vzamemo približno 10 cm tempeha in ga narežemo na slab centimeter debele rezine, te pa še na manjše kocke. Enako naredimo z bučko, ki smo jo pred tem umili. Prav tako umijemo in narežemo paradižnik. V posodo na ogenj pristavimo vodo, da bomo skuhali prilogo. V ponev damo dve žlički kokosove maščobe ali rastlinskega olja, ko se segreje nanj stresemo tempeh in ga rahlo popražimo z vseh strani.

tempeh-v-omaki-zdravo-ekspresno-kosilo1

Ko ima tempeh opazno skorjico, oziroma so stranice rahlo porjavele, dodamo na kocke narezano bučko in papriko. Če uporabljamo svež čili, ga prav tako dodamo sedaj.

tempeh-v-omaki-zdravo-ekspresno-kosilo2

Malo popražimo in dodamo začimbe v prahu. Premešamo in dodamo še žličko svetle sojine omake.

tempeh-v-omaki-zdravo-ekspresno-kosilo3

Ko so bučke že rahlo zmehčane, dodamo še paradižnik, pomešamo in ugasnemo ogenj. Paradižnik naj ne bo surov, vendar tudi ne kuhan in mehak. Čez potresemo še sesekljana sveža zelišča in pomešamo. Postrežemo na krožnik.

tempeh-v-omaki-zdravo-ekspresno-kosilo4

Zraven postrežemo prilogo po izbiri. Poda se k pire krompirju, rižu, kamutu, piri, ajdi… Če pa želimo res ekspresno kosilo, pa pripravimo kus kus. Stresemo ga v vrelo vodo, da ga je za slab cm pod vodno gladino, dodamo poljubno začimbno mešanico, pomešamo in pokrijemo s pokrovom. Čez 5 minut z žlico pomešamo in postrežemo na krožnik.

tempeh-v-omaki-zdravo-ekspresno-kosilo5

Tako, ekspresno kosilo s tempehom je pripravljeno. Dober tek!

tempeh-v-omaki-zdravo-ekspresno-kosilo6

Pa še namig
Če vam kaj ostane od kosila, zmešajte skupaj in spravite v posodico, dobili ste odlično malico za v službo ali pa za na izlet v hribe. 🙂

tempeh-v-omaki-zdravo-ekspresno-kosilo7

Ocena:
Skupaj: 5 Povprečno: 4.8]

cimet in vanilija

Hrana je moja strast. Preko okusov rada spoznavam nove zgodbe in se spominjam preteklih let.

Dodaj odgovor