Kislo pekoči topinambur 酸辣洋姜
Print Friendly, PDF & Email

Kislo pekoči topinambur ali 酸辣洋姜 je eden izmed načinov, kako pripravimo topinambur.  Priprava je enostavna, nudi pa malo drugačen okus topinamburja. Kitajski način priprave s specifičnim okusom topinamburja vključuje še sladki, kisli, pekoči okus in okus ma 麻, ki je značilen predvsem za kuhinjo pokrajine Sichuan.

kislo-pekoci-topinambur7

Topinambur med drugim vsebuje veliko vlaknin, železa in fosforja. Je precej enostaven za vzgojo, saj se razrašča kar sam in ne potrebuje posebne oskrbe. Rastlina ima lepe cvetove in se uporablja tudi v okrasne namene. Užitna korenina po videzu spominja na ingverjevo korenino, po okusu in konsistenci pa na krompir, le da ima bolj sladek okus z rahlim priokusom po oreščkih.

Priprava je nezahtevna, jed pa lahko ponudimo kot eno izmed jedi ali prilog.

kislo-pekoci-topinambur1

Kislo pekoči topinambur – pripomočki:

  • nož
  • lupilnik
  • deska za rezanje
  • kuhalnica
  • ponev ali wok

Kislo pekoči topinambur – sestavine

Za 2 osebi:

  • 2 skodelici topinamburja
  • čili
  • 2-3 žlice riževega kisa
  • 2 cm ingverjeve korenine
  • 1/2 žličke soli
  • 1/2 žličke  semen huajiao 花椒 poznanega kot Sichuan pepper ali kitajski poper
  • kitajska čebula (lahko nadomestimo tudi s šalotko)
  • olje

Kislo pekoči topinambur – postopek:

Topinambur olupimo in narežemo na trakce. Čili narežemo na manjše kose. Lahko uporabimo tudi posušen čili. Ingver narežemo na koščke. Kitajsko čebulo narežemo na kolobarčke.

kislo-pekoci-topinambur2

V ponvi ali woku segrejemo olje. Na vroče olje stresemo kitajski poper in ga rahlo mešamo, da ne postane črn. Dodamo narezan čili in sladkor, pomešamo, da se sladkor raztopi. Zmes in olje dobi rdečo-karamelno barvo.

kislo-pekoci-topinambur3

Dodamo ingver in rahlo mešamo. Ko začimbe zadišijo, dodamo na trakce narezan topinambur.

kislo-pekoci-topinambur4

Občasno rahlo mešamo. Zaznali bomo prijeten vonj. Ko se topinambur rahlo zmehča in spremeni barvo iz bele v rahlo rumeno, dodamo sol in pomešamo.

kislo-pekoci-topinambur5

Dodamo še kis in ob občasnem mešanju ali stresanju, počakamo, da tekočina izgine. Dodamo narezane čebulice, pomešamo in ugasnemo ogenj.

Jed je pripravljena, postrežemo kot eno izmed prilog ali pa kot večerjo ob na olju popečenem kuhanem rižu.

Dober tek!

kislo-pekoci-topinambur6

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 4]

cimet in vanilija

Hrana je moja strast. Preko okusov rada spoznavam nove zgodbe in se spominjam preteklih let.

Dodaj odgovor