Frtalja z divjimi šparglji in špehom
Print Friendly, PDF & Email

Frtalja z divjimi šparglji in špehom je zelo okusna in nasitna jed. Divji šparglji so bolj tanki in bolj grenki kot pitani (gojeni) šparglji, imajo pa tudi bolj izrazit okus kot pitani (gojeni) šparglji. Naša Frtalja z divjimi šparglji in špehom je obogatena z naribanim parmezanom, ki naredi jed še bolj okusno. Frtaljo z divjimi šparglji in špehom lahko pripravimo tudi kot predjed ali kot prigrizek tako, da jo postrežemo zrezano na majhne kocke in je!

Frtalja z divjimi šparglji_14

Frtalja z divjimi šparglji in špehom je edinstvena saj je zelo okusna tako sveže pečena, kot hladna, na primer za kakšen spomladanski piknik na prelepih travnikih po celi Sloveniji.

Pripomočki za pripravo frtalje z divjimi šparglji in špehom

  • lonec, ponev in pokrov
  • deska za rezanje in nož
  • krožnik
  • skodelica in metlica

Sestavine za frtaljo z divjimi šparglji in špehom

Frtalja z divjimi špargljiZa 4 osebe:

  • 5 jajc
  • 500g divjih špargljev
  • 4 jušne žlice naribanega parmezana
  • ščepec soli
  • 5-6 jušnih žlic olivnega olja
  • 80g špeha, ki naj bo v enem kosu
  • poper po želji

Postopek za pripravo frtalje z divjimi šparglji in špehom

Pripravo frtalje z divjimi šparglji in špehom, se lotimo s čiščenjem divjih špargljev. Najprej divje šparglje splahnemo pod tekočo vodo, nato jih z ostrim nožem odstranimo bel del oziroma bolj lesen del. Odstranimo še liste in moteče izbokline ter jih prekuhamo v vreli slani vodi. Vreti morajo približno 5 minut, da bodo kuhani. Kuhane divje šparglje zrežemo na manjše koščke in tako so pripravljeni za v frtaljo.

V manjšo skledčko ubijemo jajca in jih razžvrkljamo z metlico.

Frtalja z divjimi šparglji_1

Razžvrkljanim jajcem dodamo sol, poper, nariban parmezan in špeh, ki smo ga narezali na rezine, na koncu pa še divje šparglje. Nič ni narobe, če ob pomakanju špeha uporabimo panceto. Vse sestavine dobro premešamo.

Frtalja z divjimi šparglji_4

Na štedilnik postavimo ponev, v katero damo 5-6 jušnih žlic olivnega olja in segrejemo. Ko je olje segreto dodamo našo zmes za frtaljo z divjimi šparglji in špehom.

Frtalja z divjimi šparglji_7

Frtaljo pečemo na srednjem ognju kako minutko, pokrito s pokrovko.

Frtalja z divjimi šparglji_8

S pomočjo pokrivače in plitvega krožnika obrnemo frtaljo in jo počasi spustimo nazaj v ponev ter jo pečemo še kako minuto na surovi strani.

Frtalja z divjimi šparglji_9

Po končani peki nežno spustimo frtaljo z divjimi šparglji in špehom na servirni krožnik. Frtalja z divjimi šparglji in špehom lahko hranimo do dva dneva v hladilniku.

Nasvet
Frtalja z divjimi šparglji in špehom je lahko še boljša samo, če se polovico naribanega parmezana zamenja z naribanim ovčjim sirom, ki pa ni vsem všeč … zato pozor.

Dober tek!

Ocena:
Skupaj: 4 Povprečno: 4.5]

Dodaj odgovor