Ajdova kaša s šparglji
Print Friendly, PDF & Email

Ajdova kaša s šparglji je odlična priloga k mesnim jedem ali pa je lahko povsem samostojna jed. Priprava je nadvse enostavna, rezultat pa okusna ajdova kaša, katere okus dopolnijo hrustljavi šparglji. Ajdova kaša ne vsebuje glutena, zato jo lahko uživajo tudi ljudje, ki imajo celiakijo. Šparglji pa so odličen vir vitaminov A in C ter vitaminov B kompleksa, ter še marsičesa koristnega za naše telo, med drugim ugodno vplivajo na naše ožilje. Zato združimo ti dve zdravi živili v okusno in zdravo jed, ajdovo kašo s šparglji.

ajdova-kasa-s-sparglji (12)

Pripomočki za pripravo ajdove kaše s šparglji:

  • deska za rezanje in nož
  • vok ali ponev z višjim robom
  • lonec s pokrovko (za kuhanje ajdove kaše)
  • kuhalnica
  • kuhinjska tehtnica
  • cedilo

Sestavine za pripravo ajdove kaše s šparglji:

(kot priloga za 5-6 oseb ali glavna jed za 3-4 osebe)

  • 200 g ajdove kaše
  • 300 g špargljev
  • 1 večja čebula
  • 100 g rdeče paprike
  • šopek svežega ali čajna žlička posušenega peteršilja
  • sol in poper po okusu
  • mleta dimljena sladka rdeča paprika (lahko tudi navadna)
  • malo maščobe (sama uporabim kokosovo mast)

Postopek priprave ajdove kaše s šparglji:

V lonec nalijemo vodo, ga pristavimo na štedilnik in počakamo, da zavre.

Medtem, ko čakamo, da voda zavre, olupimo in na tanke rezance narežemo čebulo. Prav tako očistimo šparglje in jih narežemo na 2-3 cm dolge kose. Sama jih narežem po diagonali, sami pa kot želite. Šparglje režemo od konice proti koncu. Trde, olesenele dele špargljev zavržemo. Tudi papriko očistimo in narežemo na poljubne kose, meni so ljubi majhni in ozki koščki.

ajdova-kasa-s-sparglji

Medtem je voda v loncu najbrž že zavrela, zato jo rahlo solimo in vanjo stresemo ajdovo kašo. Ajdovo kašo pri zmernem vrenju kuhamo približno 15 minut v pokritem loncu.

ajdova-kasa-s-sparglji (2)

Ko je ajdova kaša kuhana, jo odcedimo. Nato pa se lotimo priprave zelenjave. V voku segrejemo malo maščobe (v mojem primeru je to malo kokosove masti) in na njej na hitro popražimo čebulo, toliko, da malo postekleni nato pa čebuli dodamo še narezane šparglje.

ajdova-kasa-s-sparglji (8)

Nežno mešamo in pražimo 2-3 minute. Nato dodamo še narezano rdečo papriko in vse skupaj premešamo. Dodamo še začimbe (sol, poper, peteršilj – če imamo svežega ga prej nasekljamo, mleto rdečo papriko) in pražimo še nadaljnjih 3-5 minut.

ajdova-kasa-s-sparglji (9)

Nato dodamo še kuhano in odcejeno ajdovo kašo. Vse skupaj dobro premešamo in na zmernem ognju pražimo še 2-3 minutke, da se sestavine premešajo in povežejo med seboj.

ajdova-kasa-s-sparglji (10)

Postrežemo kot prilogo ali samostojno jed.

ajdova-kasa-s-sparglji (11)

Ideja
V kolikor boste ajdovo kašo s šparglji postregli kot samostojno jed, predlagam, da skupaj z ajdovo kašo oddate še 2-3 trikotnike topljenega sira in vse skupaj pomešate in tako naredite kremno ajdovo ”rižoto” s šparglji.

Naj vam tekne!

Ocena:
Skupaj: 17 Povprečno: 4.2]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor